Informasjonskapsler hjelper oss med å levere tjenester. Ved å bruke denne siden godtar du bruken av informasjonskapsler. Vi lagrer ikke personlige opplysninger. Les mer.

Pressen / Applikasjonshistorier / Papirprodusenter gjenvinner energi med hjelp fra Atlas Copco

Papirprodusenter gjenvinner energi med hjelp fra Atlas Copco

2012-08-02

Installasjonen av en sentral styreenhet og en frekvensstyrt kompressor (VSD) fra Atlas Copco, har redusert energikostnadene til papirprodusenten Stora Enso i Tyskland betydelig. Ifølge verksledelsen, har firmaet kuttet kostnadene for generering av trykkluft med 30 %. Når alle aktuelle målinger tas med i betraktning, viser resultatet at hele investeringen er blitt nedbetalt i løpet av bare ett år.

K1112_02_Atlas_Copco_ZH_und_ZR_Kompressoren_bei_Stora_Enso_12x18.jpg
På anlegget Hagen, produserer Stora Enso nesten en halv million tonn papir hvert år, noe som tilsvarer nesten 6 250 000 000 A4-ark. Nesten 170 000 m³ med trykkluft må genereres hver dag for å drive papirmaskinene, presser, ruller and kniver. Fem kompressorer forsyner det interne trykkluftsystemet og dekker det sterkt varierende behovet, som på topp kan øke raskt med 5000 m³/t. I 2010 bestemte firmaet seg for å optimalisere trykkluftsystemet og installerte en ES 130 T sentralstyreenhet samt en ZR 315 VSD-kompressor fra Atlas Copco. ES 130 T styrer kompressorer av ulike størrelser og typer og fra forskjellige produsenter . Systemet tester, lagrer og analyserer for å sørge for at de mest egnede kompressorene til en hver tid er aktivert. Som et resultat av dette, er effekten av de fem tilkoplede maskinene tilpasset, med tanke på totalt energiforbruk, for å oppnå det optimale driftspunktet. Denne optimaliserte driften betyr ikke bare at energiforbruket, CO2-utslippene og kostnadene er kraftig redusert, men at det også har en positiv effekt på kompressorenes levetid.

Stora Enso har også investert i en ny ZR 315 VSD-kompressor. Diplomingeniør Stjepan Horvat, som har ansvaret for forsyningen av trykkluft på Hagen-anlegget, sier: "Vi hadde problemer med at våre høyytelseskompressorer vekslet kontinuerlig mellom full belastning og tomgang, og at styreenheten noen ganger krevde en turbo bare for to minutter." Etter oppgraderingen av installasjonen, leverer de originale turbokompressorene – som kjører i sitt 70 til 100 % reguleringsområde – nå den nødvendige basisbelastningen med trykkluft. ZR315 VSD på den annen side - på grunn av hastighetsreguleringen - kjører primært i delbelastningsområdet for å imøtekomme det varierende behovet for trykkluft til enhver tid. Dette er en velprøvd kombinasjon av kompressorteknologier som unngår ekstremt lange perioder med tomgang, mye bortkastet energi og høye CO2-utslipp. Straks sentralstyeenheten og VSD-kompressoren var installert, ble Stora Ensas energiforbruk redusert med 30 %. Som et resultat av dette har hele firmaets investering blitt nedbetalt i løpet av ett år.

Hos Stora Enso har likevel bærekraft og energibesparing en annen dimensjon: Varmen som strømmer ut av kompressorene brukes to ganger. På vinteren varmer den opp fabrikkhallen og på sommeren forvarmer den prosessvann som brukes til produksjon.

Hvis du vil ha mer informasjon, kan du kontakte:

  • Conrad Latham, viseadministrerende direktør for markedsføring Atlas Copco Oil-free Air Division, West Region
    Tlf.: +1 803 817 72 00 eller e-post: conrad.latham@us.atlascopco.com 

  • Christophe Browaeys, produktmarkedsføringsspesialist Z-kompressorer, Atlas Copco Oil-free Air Division
    Tlf.: +32 (0)3 401 92 09 eller e-post: christophe.browaeys@be.atlascopco.com

Atlas Copco er et industrikonsern med en verdensledende posisjon innen kompressorer, ekspandere, anleggs- og gruveutstyr, elektriske verktøy samt monteringssystemer. Konsernet leverer bærekraftige løsninger som øker kundenes produktivitet ved hjelp av nyskapende produkter og tjenester. Selskapet, som ble grunnlagt i 1873, har hovedkontor i Stockholm i Sverige og driver virksomhet i mer enn 170 land. I 2011 hadde Atlas Copco 37 500 ansatte og en omsetning på 81 milliarder svenske kroner (9 milliarder euro). Gå til www.atlascopco.no hvis du vil ha mer informasjon.

Oil-free Air er en divisjon innenfor Atlas Copcos forretningsområde Kompressorteknikk. Divisjonen utvikler, produserer og markedsfører oljefrie luftkompressorer for alle slags bransjer over hele verden der luftkvalitet er avgjørende, samt kompressorer med oljeinnsprøyting for andre bruksområder. Divisjonen fokuserer på systemer for luftoptimalisering og løsninger for kvalitetsluft som ytterligere forbedrer kundenes produktivitet. Divisjonens hovedkontor og viktigste produksjonsanlegg ligger i Antwerpen Belgia.