Informasjonskapsler hjelper oss med å levere tjenester. Ved å bruke denne siden godtar du bruken av informasjonskapsler. Vi lagrer ikke personlige opplysninger. Les mer.

Pressen / Applikasjonshistorier / Utstyr fra Atlas Copco muliggør en tunnel uten sprengning

Utstyr fra Atlas Copco muliggør en tunnel uten sprengning

2015-12-03

HEDINS HJULGRÄVMASKINER AB, med hovedkontor i Jokkmokk i det nordlige Sverige, arbeider for tiden i Asker i Norge for å bygge rom for det nye vannrenseanlegget til Vestfjorden Avløpsselskap (VEAS). De nye lokalene vil bli bygget under bakken, og tunnelprosjektet medfører uttak av omkring 2 000 kubikkmeter stein. På grunn av pågående prosesser i det eksisterende anlegget kan det ikke utføres sprengning, og all utgraving blir derfor gjennomført med Atlas Copcos hydraulhammer og nye Drum Cutter, som er et utmerket og effektivt supplement til de hydrauliske hammerne.

Atlas Copco Sweden - Tunnel utan sprängning
Tunnel- og gruvespesialisten Hedins har utstyrt en hjulgående gravemaskin fra Liebherr med spesielle tilbehør og tilpasninger som gjør at den kan fungere som bærer for tre forskjellige hydrauliske tilbehør og en Drum Cutter. En spesiell bom for tunnelarbeid gjør det mulig for bæreren å arbeide i lave tunneler, og en løftbar førerhytte gir operatøren bredest mulig oversikt over arbeidsområdet.

Både vanndusjsystem og kompressor er nødvendig for å holde steiner og støv borte fra hammeren, og derfor har Hedins også montert en hydraulisk slangetrommel på bæreren. Slangen er koblet til en rørledning, og fra rullen går vannet via rørsystemet til sprøytemunnstykket på en adapterplate. For å øke trykket under vannsprøytingen og holde støvet borte fra hammerens slagmekanisme er det behov for trykkluft, og derfor har Hedins også utstyrt en Atlas Copco stempelkompressor med en hydraulmotor og montert den på en bærer.

Med sin lange erfaring fra tunnelarbeider vet Hedins at det kreves ulike hammere for de ulike arbeidsoppgavene, og man har derfor brukt tre hammere samt en Drum Cutter fra Atlas Copco. Tilbehørene kan enkelt byttes ved hjelp av et hurtigfeste, og på den måten brukes til de ulike fasene av arbeidsprosessen.

For den nedre delen av tunnelen brukes den tyngre hammeren HB 2000 DP og en hammerboks som er modifisert av Hedins for å gi ekstra beskyttelse av hammeren. For tunnelveggene bruker man isteden den noe lettere hammeren MB 1500 DP, og til rens av taket brukes en relativt liten hammer (SB 552). Når det kommer til etterbehandling av flatene og for å justere tunnelprofilet er det isteden en forlenget Drum Cutter som gjør jobben.

Produktinformasjon:
Drum Cutter-en er et utmerket valg til bruk mot stein- eller betongvegger, ved overflateprofilering og grøfting samt ved sjakting i frossen grunn, bryting av bløtt berg i steinbrudd, riving og mudring. Det er et produkt som utgjør et godt supplement til Atlas Copcos hydraulhammere og tilbyr ytterligere løsninger for mykere bergapplikasjoner på opp til 100 MPa. Drum Cutter finnes med arbeidsvekter fra 200 kg til 2 900 kg, og er egnet for bærere på 1-50 tonn. Produktene kan uten ytterligere installasjon også brukes under vann, på dybder ned til 30 meter. På grunn av små korn
størrelser kan frest stein eller betong brukes som tilbakefyllingsmateriale uten ytterligere knusning.

Atlas Copco er en verdensledende leverandør av bærekraftige produktivitetsfremmende løsninger. Gruppen leverer innovative kompressorer, vakuumløsninger og luftbehandlingssystemer, anleggs- og gruveutstyr, elektriske verktøy samt monteringssystemer. Atlas Copco utvikler produkter og tjenester som fokuserer produktivitet, energieffektiv, sikkerhet og ergonomi. Selskapet, som ble grunnlagt i 1873, har hovedkontor i Stockholm og driver virksomhet i mer enn 180 land. I 2013 hadde Atlas Copco en omsetning på 84 milliarder svenske kroner (9,7 milliarder euro) og mer enn 40 000 ansatte.