Informasjonskapsler hjelper oss med å levere tjenester. Ved å bruke denne siden godtar du bruken av informasjonskapsler. Vi lagrer ikke personlige opplysninger. Les mer.

Pressen / Applikasjonshistorier / Atlas Copcos hydrauliske hammere og kompressorer frigjør en elv

Atlas Copcos hydrauliske hammere og kompressorer frigjør en elv

2015-12-03

Rivingen av to betongdemninger i Ohio ble raskt og enkelt utført ved hjelp av kraftige hydrauliske hammere.

Atlas Copco Sweden - En befriad flod
Cuyahoga River er et vassdrag som renner gjennom Cleveland i Ohio. Elven er mest kjent for at den begynte å brenne i 1969. Slike elvebranner var et resultat av uregulerte industriforurensinger, og ikke helt ukjent i det forrige århundre. Medietrykket i forbindelse med Cuyahoga-brannen førte imidlertid til økt miljøfokus, noe som resulterte i en ny føderal lov om vannvern i 1972.

Nå har elva igjen havnet i medienes søkelys, men denne gangen handler det om hvordan elven får tilbake sin opprinnelige form. I Cuyahoga Falls ble nylig to betongdemninger revet. Målet var å øke vannkvaliteten, gjenopprette det naturlige habitatet og skape muligheter for fritidsaktiviteter langs elven. Demningene ble opprinnelig brukt i produksjonen av elektrisk energi til bedrifter, som nå for lengst er blitt nedlagt.

Riving under vann, midt i en stri elv, er langt fra en enkel oppgave. RiverReach Construction, et Ohio-basert selskap som har spesialisert seg på gjenoppretting av våtmarksområder, hadde ansvaret for prosjektet. Den autoriserte Atlas Copco-forhandleren Columbus Equipment Company hjalp RiverReach med å velge ut de kraftige hydrauliske HM-hammerne HB 3100 og de mer kompakte modellene SB 552 til oppdraget.

For å kunne håndtere vannet måtte hammerne utstyres med undervannssett. Servicespesialistene installerte spesialutstyr på hver enkelt hammer og gravemaskin for å hindre at vann trengte inn i slagmekanismen. En XAS 185-kompressor fra Atlas Copco sørget for trykkluftforsyningen.
Først ble Sheraton Mill Dam revet. Greg Guello, arbeidsleder på RiverReach, bestemte at de skulle angripe demningen fra oppstrømssiden. Minigraveren, med påmonterte SB 552-hammere, ble plassert på en modulbygd pram like ovenfor demningen.

Operatør Shannon Swaino laget først en åpning i betongen med den hydrauliske hammeren, slik at vannstrømmen nedenfor demningen økte. Vannivået bak demningen begynte da gradvis å synke. Deretter kjørte Shannon ned i elven med en 36 tonns gravemaskin utstyrt med den kraftige hydrauliske HM-hammeren HB 3100.

- Det gikk nesten for lett med den store hammeren, sier Shannon. Vi trengte bare én dag på å rive demningen.

Deretter stod LeFever Dam for tur, der betydelig større vannmengder stod og presset på. Heldigvis kunne RiverReach bygge en atkomstvei til elven for den første arbeidsfasen, slik at Shannon kunne nå frem til demningen fra nedstrømssiden. Dermed var ikke prammen nødvendig, og jobben kunne utføres veldig raskt.

Da rivingsarbeidet var fullført dukket det opp flere fosser og vannfall i dette partiet av elven. Det var også andre overraskelser, for eksempel flere tusen sykkeldekk fra en fabrikk som hadde virksomhet i nærheten på begynnelsen av 1940-tallet, og en pistol som ble brukt til et ran i 2006.
RiverReach fjernet skrotet som hadde samlet seg opp i årenes løp, og også rester av betong og armeringsjern. De bygget deretter beskyttende støttemurer i betong for de gamle kraftverkshusene. De historiske bygningene måtte sikres mot elveløpet og alt skrotet som følger med vannmassene.

Se hur rivningen gick till

For ytterligere informasjon om de aktuelle produktene, kontakt:

Atlas Copco er en verdensledende leverandør av bærekraftige produktivitetsfremmende løsninger. Gruppen leverer innovative kompressorer, vakuumløsninger og luftbehandlingssystemer, anleggs- og gruveutstyr, elektriske verktøy samt monteringssystemer. Atlas Copco utvikler produkter og tjenester som fokuserer produktivitet, energieffektiv, sikkerhet og ergonomi. Selskapet, som ble grunnlagt i 1873, har hovedkontor i Stockholm og driver virksomhet i mer enn 180 land. I 2013 hadde Atlas Copco en omsetning på 84 milliarder svenske kroner (9,7 milliarder euro) og mer enn 40 000 ansatte.