Informasjonskapsler hjelper oss med å levere tjenester. Ved å bruke denne siden godtar du bruken av informasjonskapsler. Vi lagrer ikke personlige opplysninger. Les mer.

Pressen / Applikasjonshistorier / Atlascopcosaurus feirer 30-årsjubileum

Atlascopcosaurus feirer 30-årsjubileum

2014-07-29

Ikke alle selskap har en dinosaurart offisielt oppkalt etter seg! Atlas Copco ble tildelt denne æren for 30 år siden, da en nylig oppdaget planteetende dinosaurart ble gitt det generiske navnet AtlascopcosaurusGesten var ment som en takk til selskapet for å ha støttet den arkeologiske forskningen til paleontologen Thomas H. Rich i Dinosaur Cove i Victoria i Australia gjennom noen år.

Dinosauren er anslått å ha vært 2–4 meter lang og ha veid ca. 125 kg. Atlascopcosaurus loadsi tilhørte Hypsilophodontidae-familien og levde tidlig i krittperioden, for 100–120 millioner år siden. Det spesifikke navnet loadsi viser til Bill Loads, Atlas Copcos leder i Victoria som tok beslutningen om å støtte prosjektet.

Hundrevis av frivillige
Dinosaur Cove, et område som er rikt på fossile funn, ligger ved sørøstkysten av Australia, i nærheten av Victoria. Thomas H. Rich fra Museum of Victoria og Patricia Vickers-Rich fra Monash University ledet forskningsprosjekter her over en periode på 10 år. Under sitt første besøk i området i 1980 oppdaget Rich og to kolleger benfragmenter i stein. Fire år senere begynte en gruppe bestående av hundrevis av frivillige studenter, paleontologer og gruvearbeidere utgravningene. Atlas Copco var blant de som var involvert, og i løpet av de neste årene bidro de med utstyr og eksperthjelp til prosjektet.

En krevende oppgave
Fossilene lå inne i flere lag med sand, gjørme og leire, som over en periode på mer enn 100 millioner år hadde blitt presset sammen til hard stein. For å frigjøre 1 kilo dinosaurben måtte ca. 30 kg hard stein fjernes. Forskerne arbeidet ofte i mørke, smale tunneler, som til tider var gjørmete og glatte. Arbeidet var spesielt komplisert fordi utgravingsstedet lå ved en bratt klippe over sjøen.

Imponerende pålitelig utstyr
I utgravningene besto forskningsgruppens utstyr blant annet av Atlas Copco-fjellbor i ulike størrelser, trykkluftverktøy og kompressorer. Thomas H. Rich sa han var takknemlig for den støtten han fikk av Atlas Copco, og var imponert over utstyrets pålitelighet.

"Det var på grunn av denne påliteligheten at jeg insisterte på å bruke Atlas Copco-utstyr da jeg mye senere, i 2007, gjennomførte en utgraving av en eksperimentell tunnel for å hente ut dinosaurer fra permafrost i North Slope i Alaska."

Hvis du vil ha mer informasjon, kan du kontakte

Atlas Copco er en verdensledende leverandør av bærekraftige produktivitetsfremmende løsninger. Gruppen leverer innovative kompressorer, vakuumløsninger og luftbehandlingssystemer, anleggs- og gruveutstyr, elektriske verktøy samt monteringssystemer. Atlas Copco utvikler produkter og tjenester som fokuserer produktivitet, energieffektiv, sikkerhet og ergonomi. Selskapet, som ble grunnlagt i 1873, har hovedkontor i Stockholm og driver virksomhet i mer enn 180 land. I 2013 hadde Atlas Copco en omsetning på 84 milliarder svenske kroner (9,7 milliarder euro) og mer enn 40 000 ansatte.

Atlas Copco Construction Tools er en avdeling innenfor Atlas Copcos forretningsområde Anleggsteknikk. Avdelingen utvikler, produserer og markedsfører hydraulisk, pneumatisk og bensindrevet utstyr for rivning, resirkulering, valsing, fjellboring og betongarbeid. Produktene markedsførers og selges under flere varemerker av en verdensomspennende salgs- og tjenesteorganisasjon. Avdelingen har hovedkontor i Essen i Tyskland og produksjonsanlegg i Europa, Afrika og Asia.