Informasjonskapsler hjelper oss med å levere tjenester. Ved å bruke denne siden godtar du bruken av informasjonskapsler. Vi lagrer ikke personlige opplysninger. Les mer.

Pressen / Applikasjonshistorier / Atlas Copcos kompressoreknologi sørger for oljefri trykkluft for produksjon av PET-flasker

Atlas Copcos kompressoreknologi sørger for oljefri trykkluft for produksjon av PET-flasker

2014-02-04

Wilrijk i Belgia, februar 2014. Schwarzwald-Sprudel i Wildberg i Tyskland produserer og bruker trykkluften på en spesielt effektiv måte takket være trykkluftstasjonen som er levert av Atlas Copco. Kompressorene er også koblet til et varmegjenvinningssystem, noe som reduserer strømkostnadene ytterligere.

PET-tapperi ved Schwarzwald-Sprudel


Blåseemner av polyetylenylentereftalat, også kjent som PET, blåses til drikkeflasker ved hjelp av strekkformblåsing, noe som krever mye trykkluft og høyt trykknivå. Forsyningen av trykkluft ved Schwarzwald-Sprudel i Wildberg er basert på tre ZR-skruekompressorer, hvorav to er utstyrt med hastighetsregulering (VSD — drivenhet med variabel hastighet), samt to hastighetsregulerte boostere. Disse komponentene forsyner de to tapperiene med trykkluft. Størrelsen på systemet kan også illustreres ved det faktum at det er nesten 1000 kW med installert effekt — selv om maskinene nesten aldri kjøres samtidig alle sammen. 

Garantert oljefri trykkluft

Kompressorinstallasjon hos Schwarzwald-Sprudel


Trykkluften som skal brukes til strekkformblåsing blir først komprimert til omtrent 8,5 bar av en skruekompressor før den blir videre komprimert til 29 bar av én av boosterne. Alle komponentene som brukes til å produsere trykkluft, fungerer fullstendig uten olje — for eksempel lever både DN 160-boosterstempelkompressoren og ZR-skruekompressorene oljefri luft i henhold til ISO 8573-1, klasse 0 (2010). Et ES 130 energisparingssystem kontrollerer hele trykkluftsystemet på en slik måte at kompressorene kjører så nært opptil det optimale driftspunktet deres som mulig, spesielt de hastighetsregulerte kompressorene. "Vi satte opp systemet på en slik måte at i årets seks vintermåneder er det først og fremst den nye ZR 250 VSD-FF med varmegjenvinning som kjører – på denne måten kan vi gjenbruke så mye varme som mulig for oppvarmingsoppgaver", sier anleggsleder Bernhard Griesau. I tillegg til forkortelsen VSD for hastighetsregulering innebærer FF (Full Feature) i kompressornavnet en rekke utstyrsprodukter fra fabrikken som inneholder alle hovedkomponentene for behandling av trykkluft helt frem til varmegjenvinning, noe som gjør at koplingen ikke kunne vært enklere.

Bærekraftig energistyring med varmegjenvinning

Bernhard Griesau, anleggsleder ved Schwarzwald-Sprudel i Tyskland


Varmegjenvinning utgjør en del av strategien for bærekraftig energistyring. Det generelle prinsippet er at energien som absorberes av kompressoren under komprimeringen, omformes til varme. Nesten all denne varmen kan gjenvinnes og brukes til å varme opp vann. "Vi bruker denne metoden primært for å bidra til oppvarmingen i produksjonshallene og i mindre grad for å varme opp prosessvannet", utdyper Griesau. Når det gjelder vedlikehold av systemet for trykkluftproduksjon, benytter Schwarzwald-Sprudel seg av den førsteklasses serviceavtalen fra Atlas Copco. I tillegg til nødvendige inspeksjoner og vedlikehold dekker den også gratis reparasjoner av all skade som oppstår, opptil og inkludert en fullstendig generell overhaling.

Schwarzwald-Sprudel

ble etablert i 1950 ved stedet Tannenhof i Bad Griesbach der selskapets hovedkvarter ligger i dag. Tidlig i 2007 tok Edeka Südwest fra Offenburg i Tyskland over moderselskapet i Bad Griesbach og integrerte Schwarzwald-kilden i Wildberg som ble etablert som Wildberg-avdelingen i 2002. Anlegget har 60 ansatte på de to tapperiene som hver fyller omtrent 160 millioner PET-flasker hvert år — med volum på 0,5, 0,75 og 1,5 l. Schwarzwald-Sprudel

Hvis du ønsker mer informasjon, kan du ta kontakt med:

Atlas Copcos forretningsområde for kompressorteknikk leverer industrikompressorer, vakuumløsninger, gass- og prosesskompressorer og ekspandere, luft- og gassbehandlingsutstyr samt luftbehandlingssystemer. Forretningsområdet har et globalt servicenettverk. Kompressorteknikk utvikler nyskapende løsninger for bærekraftig produktivitet i produksjons-, olje- og gass- og prosessindustrier. Hovedenhetene for produktutvikling og produksjon ligger i Belgia, Tyskland, USA, Kina , India og Sør-Korea.

Atlas Copco er et industrikonsern med en verdensledende posisjon innen kompressorer, ekspandere og luftbehandlingssystemer, anleggs- og gruveutstyr, elektriske verktøy samt monteringssystemer. Atlas Copco leverer løsninger for bærekraftig produktivitet ved hjelp av nyskapende produkter og tjenester. Selskapet, som ble grunnlagt i 1873, har hovedkontor i Stockholm og driver global virksomhet i mer enn 170 land. I 2012 hadde Atlas Copco 39 800 ansatte og en omsetning på 90,5 milliarder svenske kroner (10,5 milliarder euro).